Lyst til å jobbe som frilanser?

Er du som meg og har nedsatte muligheter til å stå i full jobb, men savner det i hverdagen? Jeg vet at jeg har en del å jobbe med i forhold til mine følelser rundt det å være kronisk syk uten muligheter til å være i fast jobb. Dette er noe jeg stadig jobber med, men ønsket mitt om å jobbe er sterkt selv om energien er på null. Nå som barna er blitt så store og oppfølgingen er en helt annen, har jeg utforsket ulike måter som gjør at jeg kan jobbe litt.

Finnes den perfekte jobben som kan funke for meg? Nei, slett ikke. Med veldig varierende dager som tilsier at jeg ikke kan ha noe fast, har det virket veldig vrient. Ettersom jeg lever med ME, må jeg tilpasse hverdagene mine slik at jeg har overskudd til å komme meg gjennom det jeg MÅ gjøre, før jeg gjør andre ting. Dersom jeg bruker for mye energi, blir jeg straffet med smerter, tåkehodet og skikkelig tunge dager etterpå.

Men tanken slo meg for noen år siden – «Er det noe jeg kan gjøre online i ny og ned? Jeg mener – i dagens samfunn er det så mye som skjer over nettet at det burde være muligheter for et eller annet organisert…» Det måtte jo ikke mye leting til før flere plattformer dukket opp med frilansarbeid i organiserte rammer. I og med at du som frilanser bestemmer mer hva slags oppdrag du tar på deg og når på døgnet du jobber, bare du blir ferdig til fristen, tenkte jeg at det ikke skader å prøve. Funker det ikke, så funker det ikke.

For meg tilbød frilansarbeid en fleksibilitet jeg sårt trengte. Denne type jobbing tillater meg å jobbe ut ifra energinivået mitt fra dag til dag, og om jeg føler for å sitte i pysjen i senga med håret til alle kanter og med sminken fra igår – ja, da er det ingen som ser det og ingen som bryr seg!

Det tilbød meg også muligheten til å gå turer, svømme og trene på stuegulvet hjemme når energien er tilstede, uten at jeg må velge mellom familie, jobb, helse og hvile. Det er gull verdt for meg å kunne legge opp til å ha litt bevegelse i løpet av dagen samtidig som jeg kan jobbe litt. Det er jo ikke mye, men litt…

Utfordringer og jobb-balanse – for meg

Myalgisk encefalomyelitt (ME) byr på flere utfordringer og påvirker alle plan i livet. Du kan totalt miste arbeidsevnen din, eller kanskje du kan jobbe litt. Venner kan være støttende og vise omsorg selv om du ikke alltid kan delta og du avlyser ting på kort varsel, eller du kan miste dem fordi du stadig er sliten og avlyser, og de ikke forstår. Enkelte mener at ME bare er oppspinn, andre forstår bedre. Noen mener at du bare skal ta deg sammen, ta noen vitaminer og sove litt ekstra. Andre leser seg opp og støtter deg som best de kan.

Kronisk sykdom er alltid vanskelig for både den som er syk og familie, venner og kollegaer rundt, uavhengig av sykdommen. Vi er alle ulike, men ulike utfordringer og ulike muligheter, så dette er mine erfaringer til hvordan jeg håndterer utfordringene rundt frilansarbeidet og hva jobbingen gir meg personlig. Forhåpentligvis kan jeg inspirere deg til å prøve ut noen alternativer om du skulle ønske å jobbe litt, eller om du trenger en liten ekstra inntekt.

Hvordan komme i gang som frilanser?

Det finnes mange ulike muligheter for deg som vil teste frilansjobbing. Dersom du kan noe helt spesifikt, finnes det en plattform for deg, eller en jobb du kan søke på og som kan tilpasses i forhold til din helse. Søker du for eksempel på «ekstrajobb på nett», «sidehustle» eller «tjene penger online» kommer det opp mange ulike artikler om det å finne seg en liten ekstra jobb ved siden av annen jobb. Mange av disse jobbmulighetene krever ingen spesifikke ferdigheter, mens andre krever at du har en utdannelse eller noe kunnskap i bunn. Du må være klar over hva du kan og være ærlig både med deg selv og med oppdragsgiver, og så oppfordrer jeg alle til å ha yrkesstolthet og gjøre en god og nøyaktig jobb.

Jeg brukte tid på å lete, lese om og sjekke omtaler på ulike plattformer. Ettersom jeg ønsket å kunne ta både små og store oppdrag online, endte jeg opp med tre plattformer som jeg tittet nærmere på.

 • TopContent; oversetting, tekstkorrektur, content writing – norsk side, men firma på Malta – har ikke testet denne
 • Fiverr; utrolig mange muligheter for ulike oppdrag, men opplevde plattformen som slitsom – men vet at mange liker den godt
 • Upwork; denne har mye likt med Fiverr i at den har mange ulike oppdrag – og jeg har opplevd den som ryddig, oversiktlig og trygg

Jeg endte opp hos Upwork da det var de som passet best for meg. Det var enkelt å manøvrere, lete etter og søke på jobber. Siden er oversiktlig og grei å håndtere, og du kan kommunisere med din klient gjennom plattformen. Dersom det er en klient som ikke betaler eller holder seg til plattformens regler, vil de umiddelbart ta tak i det og du får beskjed. Blir det konflikter mellom deg og klienten som dere ikke klarer å løse, er det hjelp å få hos Upwork. Ikke at jeg har hatt noen foreløpig… men det kan selvfølgelig skje. Jeg er ekstremt skeptisk av natur og siler kraftig ut når jeg ser etter nye oppdrag.

Men med forsiktig optimisme la jeg ut på min reise som frilanser, ivrig etter å skape en jobbsituasjon for meg selv i denne nye og dynamiske verdenen. Det var skremmende til å begynne med, da jeg var redd for at jeg ikke kunne nok eller var flink nok til å bli valgt, få fornøyde kunder eller tjene penger. Etter hvert oppdrag hadde jeg en liten indre samtale med meg selv om hvordan jeg syntes det var gått og hvilken respons klienten hadde gitt underveis og etterpå. Etterhvert fikk jeg tilbake litt av selvtilliten som hadde forsvunnet og nå har jeg hatt mange klienter som har vært strålende fornøyd med arbeidet jeg har gjort.

Hvordan velge oppdrag – 6 spørsmål å stille deg selv

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.» – Albert Schweitzer

Jeg skjønte raskt at jeg måtte være selektiv med oppdragene jeg tok på meg, siden enkelte jobber hadde potensialet til å kunne forverre symptomene mine og tappe energireservene mine. Til tider er jeg nemlig elendig til å begrense meg selv. Det er en balansegang hver gang jeg søker på et oppdrag.

 • Veier fordelene opp mot de potensielle ulempene og utfordringene for helsen min og mitt velvære?
 • Er dette oppdraget verdt det akkurat nå?
 • Vil jeg trives med å potensielt høre stemmen min et sted? (Eh..Nei, så absolutt ikke)
 • Har jeg energi til å skulle skrive ned det de sier i en video eller i en samtalefil, helt presist og korrekt? (Nei, det krever så mye konsentrasjon at det har jeg ikke energireserver til)
 • Er dette noe jeg kan noe om, eller burde jeg la dette oppdraget være? (Jeg kan ingenting om juridiske papirer eller medisinske uttrykk, så holder meg langt borte fra det)
 • Har jeg noen i familien som kan hjelpe meg om dette temaet dersom jeg står fast? (Har brukt både sønner og mannen når jeg har oversatt tekster om blant annet programmeringsspråk)

Til tross for vurderingene som må tas, var jeg fast bestemt på å få frilansarbeid til å fungere for meg. Jeg bestemte meg tidlig for at oppdragene jeg skulle søke på, måtte være oppdrag som ga meg noe. De to første oppdragene hadde jeg nemlig aldri tatt idag, nå som jeg bedre vet hva jeg ønsker å gjøre.

Funker alle oppdragene slik jeg tenkte før jeg tok det på meg? Nei, de gjør jo ikke det. Av og til forteller oppdragsgiver om en ting de ønsker gjort, men så ender du opp med noe litt annerledes. Men som regel går det greit allikevel.

Noen spørsmål du bør stille deg før du søker på et oppdrag:

 • Vil jeg trives med denne typen oppdrag?
  • Recording takker jeg alltid nei til da jeg ikke liker å høre meg selv snakke. Men har du ikke noe imot det, er det mange som trenger personer som snakker flytende norsk for ulike innspillingsoppdrag.
  • Juridiske og medisinske oppdrag – uansett hva det dreier seg om – takker jeg alltid nei til, for jeg vet at om det blir en liten feil i en oversettelse kan det få store konsekvenser. Det er klart det mange ting her jeg fint kunne gjort, men jeg velger å la være.
 • Er det spennende og utfordrende?
  • Teknologiske artikler synes jeg er spennende å jobbe med fordi jeg lærer så mye av dem. Her skal de tekniske ordene og uttrykkene stort sett være som de er mens du korrekturleser eller oversetter teksten rundt.
  • Artikkelskriving – dette trodde jeg faktisk ikke at jeg skulle like, men jeg har funnet ut at jeg synes det er morsomt å skrive artikler om ulike temaer. Selvsagt skulle jeg gjerne skrevet om andre ting enn de oppdragene jeg har hatt, men det har vært interessant og spennende å utvikle enkle artikler.
 • Hva annet gir det meg?
  • Tidsfordriv når jeg er i dårlig form, men har god nok energi til å gjøre ting på PC’n. Det siste oppdraget har vært av denne grunn, da jeg gikk betydelig ned i timelønn for dette oppdraget. Men det er nå slik at hodet mitt kan ha energi, men kroppen ikke, og da er et oppdrag der jeg korrekturleser allerede oversatt tekst helt glimrende.
  • Hadde et morsomt oppdrag der jeg skulle skrive barnevennlige setninger til bokstavene i alfabetet vårt, og det var ganske så gøy. Enkelte bokstaver er jo en utfordring å finne på setninger til, men du verden hva man klarer med litt hjelp fra barna.
 • Betaler klienten det jeg er verdt?
  • Her vil du måtte lete litt for å finne ut hva andre tar for lignende oppdrag. Men vit at dersom det gjelder norsk, enten artikkelskriving, oversetting til norsk eller korrekturlesing – så er du verdt en del. På verdensbasis er det relativt få nordmenn som jobber som frilansere.
  • Prøv deg frem og si at du eventuelt er åpen for forhandlinger om lønn.
 • Vil dette tappe meg for energi/forverre helsen min?
  • Er svaret her Ja – da er oppdraget et klart Nei
 • Til slutt sjekker jeg om klienten er verifisert eller ikke, da det er en sikkerhet for meg at de er verifiserte av Upwork. Jeg liker også klienter som betaler per time, fremfor de som betaler per oppdrag. Har opplevd at «per oppdrag» ofte betyr mer jobb enn klienten antyder til å begynne med.

Mine to strategier

For å passe på helsen så godt man kan må man utvikle ulike strategier. Det gjelder jo for alle som ikke er syke også! Strategier gir deg pusterom i hverdagen og jobber MED deg for å gjøre ting best mulig, enten det gjelder jobb, treningsmål eller hobbier.

Jeg er en som så veldig gjerne vil mye mer enn kroppen er enig i at den skal klare. Derfor har jeg mine strategier for at det skal funke. Det hender at jeg må minne meg selv på at jeg er syk og at det er en grunn til at jeg ikke jobber fast. Innimellom ser jeg flere oppdrag jeg kunne tenke meg, men jeg holder meg stort sett til ett om gangen og søker ikke nytt oppdrag før det andre er ferdig. Stort sett…

 • Selvbevissthet er viktig – jeg må lytte til kroppen min og respektere dens begrensninger.
 • Jeg må sette grenser enten jeg vil eller ei, både når det gjelder hvilke oppdrag jeg takker ja til og hvor mye arbeid jeg tar på meg til enhver tid.

Ved å dele opp arbeidsmengden i mindre, mer håndterbare deler, klarer jeg som regel å unngå å bli overveldet og tappet for energi. Oppdragene jeg velger er oftest oppdrag der jeg har litt tid på å fullføre jobben, slik at jeg kan ta en fridag eller to om jeg trenger, eller jeg kan jobbe litt om morgenen, litt på kvelden og kanskje litt midt på natten fordi jeg ikke får sove. Jeg hviler når jeg trenger, og passer på at jeg har energi til å ta en kaffe med en venninne i ny og ned eller finne på noe sammen med familien. Går det alltid som jeg tenker – neida, slettes ikke. Men jeg prøver å finne en god balanse!

Medbrakt kaffe ute i naturen

Nylig tok jeg på meg et oppdrag der jobbene jeg får har en stram deadline på 24 timer fra mottak til levering, noe jeg kjente økte stressnivået mitt. Et økt stressnivå gir smerter og ekstra tap av energi for min del, så jeg angret i starten på at jeg tok på meg dette oppdraget da det var veldig mye arbeid i begynnelsen. Nå er det derimot litt mindre og jeg sier ifra om jeg ikke kan få levert til gitt tid. Under intervjuet var jeg ærlig om at jeg av og til kan trenge ekstra tid og at jeg sjelden jobber helger.

I disse stress-situasjonene tyr jeg til pusteøvelser og mindfulness for å takle dem bedre. Det er viktig å tenke over omsorgen for deg selv midt oppi en noe ustabil livssituasjon. Mindfulness i denne situasjonen ble blant annet droodling på et papir, solskinn på benken med en kaffe i hånden for å kjenne på den svake brisen og solen som varmet, i tillegg til mine 5 minutter med pusteøvelser. Pusteøvelsene jeg gjør er hentet fra en bok som heter «Pust» av Audun Myskja. Vil anbefale alle å lese denne boken og les også intervjuet med Audun Myskja hos NHI.

Jeg har egentlig bestemt meg for at jeg ikke jobber i helgene, og at jeg jobber mellom 10 og 18. Dette har funket for alle oppdrag, unntatt dette siste. Det virker som om de jobber hele døgnet og ønsker svar av meg til alle døgnets tider og også i helgen. Men ja, jeg prøver altså å ha en slags arbeidstid der jeg setter av tid til å spise lunsj, gå en tur, drikke en kaffe, strikke litt, droodle litt og ikke bli overveldet.

Kommunikasjon med klientene

Åpenhet og ærlighet er viktig når jeg kommuniserer med klientene. Ved å være enig om forventninger på forhånd og be om ekstra tid ved behov, har jeg stort sett hatt et god samarbeid med klientene mine. Det å bygge opp tilliten og opprettholde åpne kommunikasjonslinjer har vært avgjørende for å kunne ta på meg større og langvarige oppdrag. Min helse har ikke vært et tema, da jeg har møtt forståelse og godkjenning uten å måtte ta det opp. I og med at jeg helst ikke tar på meg oppdrag som vil påvirke min hverdag nevneverdig, klarer jeg som regel å gjennomføre jobbene uten problemer.

Anbefaler jeg andre å prøve seg som frilansere?

Min reise som frilanser har vært fylt med både utfordringer og triumfer, som alle andre jobbsituasjoner. Jeg har lært mye, vet idag bedre enn jeg gjorde for et par år siden da jeg startet opp og har fått en bedre selvfølelse. De som er kronisk syke vet at man kan føle på en verdiløshet. Det er ikke lett å se at man er en viktig brikke i samfunnet når man ikke kan bidra på lik linje som andre, og jeg synes det kan være vanskelig å føle at jeg er verdt noe både når det gjelder i samfunnet, i familien og i et vennskap.

Jeg ønsker å kunne jobbe, men vet (og blir stadig minnet på) hvorfor jeg ikke kan. Det å få svart på hvitt av NAV at jeg 100% ikke duger til noe var grusomt, så jeg kastet meg inn i barnas liv og der deltatt i ulike ting i barnehage, skole og trening. Men allikevel er spørsmålet «hva jobber du med?» et av de første du får når du blir kjent med nye mennesker…

Jeg har vært veldig heldig! Min ME reise er min egen, selvfølgelig, og jeg har energi til å fungere sånn noenlunde de fleste dager. Derfor har jeg deltatt i ting på skolen med barna mine for å føle meg nyttig og verdifull. Jeg har vært klassekontakt, arrangert utdrikningslag og babyshower for lærere, vært med til Sølvgruvene, kjørt og hentet ved behov, arrangert klasseovernattinger og klassefester, og deltatt i håndarbeidstimer og juleverksted. Aldri meg alene, selvfølgelig – vi var et bra team!

Fargerikt pyntet bord til skoleavslutning
Bordet vi pyntet til 7.klasses avslutning i koronatider – friskt og fargerikt

Frilansarbeidet har gitt meg en følelse av at jeg bidrar, gjør noe verdifullt, blir satt pris på utenfor familien og har fått et arbeidsliv. Jeg har funnet en plattform der jeg kan være en arbeidskvinne og der min kunnskap er ønsket, og der bidragene mine gir mening. Det er en deilig følelse!

Så til deg som møter lignende utfordringer med arbeid, og til deg som bare vil ha noe ekstra, vil jeg absolutt anbefale en jobb som frilanser. Pass på å sette deg inn i hvordan du fyller ut selvangivelsen og at du setter av penger til skatt, og sjekk ut ulike plattformer for å se hva som passer deg best. Husk å omfavne reisen med alle opp- og nedturer, så du lærer hva du dine behov og ønsker er, hva du liker og ikke liker.

Ønsker du en større inntekt finnes det muligheter for å tjene en månedsinntekt ved å være frilanser på samme måte som meg. Det hele bunner ut i hva du har tid til, hvor mye du får betalt og hvor mange oppdrag du takler å ha samtidig. Her er det uendelige muligheter for å tilpasse arbeidsuken til dine behov! Det viktigste er at du ved store oppdrag setter deg ned og planlegger dagene dine slik at du får en arbeidshverdag med balanse mellom jobb og fritid. Vi trenger fritid også!

«Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.» – Mahatma Gandhi

Er du frilanser? Hvilke erfaringer har du gjort deg, og hvilke plattformer liker du?

Har du lyst til å teste? Still meg gjerne spørsmål, så skal jeg se om jeg har noe informasjon å dele.

Lykke til!

Abonner gjerne på nyhetsbrevet mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *