Visste du at strikking er bra for helsa?

Artikkelen jeg kom over hos Illustrert Vitenskap starter med «Har du noen gang opplevd en stresset strikker…». Det forklares at strikking er positivt for indre ro, og det er så gøy å lese. Jeg strikker jo grunnet flere ting, men ofte i de periodene der det indre stresset er høyere enn normalt – nettopp for å roe ned.

Strikking er blitt veldig populært de siste årene og det blir stadig flere strikkeglade i alle aldersgrupper. Jeg synes det er kult at mine barn er en del av en generasjon som nå setter pris på hjemmestrikkede plagg og ting, og at flere av dem lærer å strikke selv. Gjennom nye teknikker og kule mønstre har strikking fått en ny giv, og vi tenker ikke lenger bare på bestemødrene våre som satt i godstolen og strikket og lappet sokker på grunn av nødvendighet (jeg husker i alle fall min bestemor som satt i godstolen og strikket sokker). Det er nå bevist av forskere at strikking har en positiv effekt for helsen vår!! Så det er bare å ta strikkepinnene fatt og finne frem ditt favorittgarn!

Uferdig strikkecardigan i lilla med stjerner i rødt
En av mine favorittprosjekter og favorittplagg. Hva klarte jeg å gjøre? TOVE DEN!!

Strikking kan være en nøkkel til bedringen av din mentale helse

Jeg vet at ulike tiltak innen utredning av sykdom og behandling av sykdom har et element av kreativitet. Flere ulike grupper som jeg har vært borti, hørt om og kjenner andre som har deltatt i, har lært bort strikking og brukt håndarbeid som en viktig del av behandlingen. Derfor overrasker det meg ikke at forskere har kommet frem til at strikking kan ha positiv effekt på helsa vår.

I artikkelen skriver de at du får tre helsebringende effekter ved å strikke.

  • For det første slapper du av og kan roe ned indre uro. Nå vet jeg ikke med deg, men dersom jeg strikker enkelte mønstre kan jeg bli litt stresset første gangen jeg gjør det. Så dette gjelder jo ikke alltid, men stort sett vil strikkingen kunne hjelpe deg å slappe av.
  • I ulike settinger er det veldig deilig å kunne tilhøre en gruppe – ha en identitet. Med strikking som hobby er du jo en strikker og kan identifisere deg med andre strikkere. På den måten har du alltid noe å prate om og samles rundt i uformelle settinger.
  • Strikkingen kan bidra til bedre strukturering av tilværelsen, står det… Denne er jeg litt usikker på, for hos meg bidrar strikkingen til litt kaos… Men hva tenker du om dette punktet? Synes du strikkingen hjelper med strukturering?
Rosa strikkegenser med mønster i hvitt, rødt og blått
Jeg strikker i perioder mange gensere og sitter igjen med restegarn, som blir til nye gensere 🙂 Hva strikker du?

Hvorfor strikking som hobby?

Strikking er i dag en aktivitet som blir verdsatt av stadig flere personer, uavhengig av om du har det som en liten eller stor hobby eller om du strikker lette eller vanskelige ting. Det er nesten alltid noen du kan diskutere strikking med når man møtes flere. Utvalget av strikkeoppskrifter har eksplodert de siste årene, og du må ikke lenger gå dra i en butikk for å få tak i en oppskrift. Det finnes så mange steder å få tak i oppskrifter, både med og uten garnpakker. Ravelry og Etsy, Strikkemekka og Garnius… for ikke å snakke om Garnstudio sine mange gratis oppskrifter.

Strikking og hekling er enkle hobbier å ta med seg overalt! Du trenger noen strikkepinner eller en heklenål, en saks og garn. I utgangspunktet trenger du ingenting annet, og du kan strikke eller hekle uansett om du sitter på i bil eller tog, sitter på kafe eller er på skravlebesøk. Jeg vet om flere som strikker under flyturer, men det har jeg ikke prøvd enda. Skal snart ut på en flytur og da vurderer jeg å ta med begynnelsen på min nye jakke. Har du testet ut flystrikking?

hekletøy, bestemorrute i sort, blått og hvitt
Har i det siste heklet sitterunderlag med bakgrunn i bestemorruter, av restegarn. Blir hekta på ting innimellom, gitt…

Hvorfor strikker jeg?

  • Jeg strikker for å gjøre noe nyttig når energien er laber
  • Jeg strikker når hodet har energi, men kroppen ikke har (ja, jeg vet at de henger sammen, men av og til virker de helt separert)
  • Jeg strikker for å gi personlige gaver til venner og familie
  • Akkurat nå strikker jeg også for å kunne delta på markeder utover høsten
  • Og som nevnt strikker jeg for å kunne roe ned indre kaos og stress

Den svenske undersøkelsen som artikkelen refererer til er ikke alene om å ha studert effektene av strikking. I 2007 kom en studie fra Harvard Medical School som kunne fortelle at strikkingen påvirket kroppens avspenning. Hjertefrekvensen til de som strikker sank med gjennomsnittlig 11 slag per minutt! Hvor kult er ikke det?

Finn frem garn og pinner – lavere blodtrykk, bedre struktur, indre ro og bedre mental helse – her kommer vi!

garnnøster i jordfarger

Så hva strikker du for tiden? Del gjerne bilder av prosjektene dine med meg!

Abonner gjerne på nyhetsbrev!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *