ENDELIG – nytt kjøkken er underveis!

Da vi kjøpte huset, for så veldig veldig mange år siden, ønsket jeg meg nytt kjøkken. Ikke det at kjøkkenet som har vært i huset var stygt eller dårlig for så vidt, men det var ikke et praktisk kjøkken for meg. Og særlig ikke nå som barna har blitt store. Vi er ofte tre-fire personer som helst skulle vært der samtidig, men vi går i beina på hverandre og har ikke hatt nok benkeplass til å lage mat samtidig.

Kjøkken er dessverre blant de dyreste rommene å pusse opp… I likhet med bad skal du ha inn elektriker og rørlegger, men disse profesjonene er relativt dyre altså. Det er jo viktig at vi bruker fagpersoner der det er nødvendig og jeg er glad for at vi har regler rundt disse arbeidene i et hus her i landet. I andre land kan man gjøre så godt som alt selv, og da kan det lett bli gjort feil som kan gjøre store skader. Men innimellom, som i dette kjøkkenprosjektet, skulle jeg ønske at man kunne gjort det selv og eventuelt få det sjekket av en fagperson. Jeg gleder meg jo ikke til å få regningen fra elektrikeren som har vært her i to dager for å fikse opp i gammel drit og legge opp både nye kurser og nye stikk overalt.

Men i alle fall – kjøkken er shitdyrt å pusse opp og du kan lett komme opp i 300 000 kroner totalt sett selv om du kjøper et billig kjøkken som du setter opp selv. Og jo større kjøkken eller jo flere skuffer, jo mer penger. Jeg har tegnet inn over 40 skuffer og 8 meter steinbenk…så ja… det blir dyrt. Men det kommer til å bli så fint!

Gammelt linoleumsgulv, menn som tar ned kjøkken og vegg med vindu
Fant det gamle linoleumsgulvet… Gutta tar ned kjøkkenet… Ny veggfarge

Valg av farge – blågrønt, beige, hvitt, mørkt eller lyst

Jeg er så spent og gleder meg helt sykt til det står ferdig!! Det blir et IKEA kjøkken siden vi har vært fornøyde med det tidligere og ikke har økonomi til å kjøpe et dyrere kjøkken. I utgangspunktet ville jeg ha en herlig grågrønn farge, Bodarp, men etter å ha lest andre kunder fortelle at det kan være vrient å vaske av fingermerker etc og at det er litt mykt… Nope… da ble det ikke det! Ikke misforstå meg, de fleste som kjøper Bodarp opplever helt sikkert at det er supert, men jeg er veldig skeptisk av natur.

Jeg tar med meg fargen videre, og har tenkt til å male noen skap jeg har i stua i Bodarp-fargen. Det er 10 år siden vi pusset opp stua – tiden går altså så fort, for jeg synes ikke det var så lenge siden – og da satt vi inn noen kjøkkenskap fra Ikea som en skjenk. Denne har jeg nå tenkt til å endre litt på. Male skapdører og bunnsokkel, sette på noen nye sider og endre på den brune benkeplaten. Og så er det et annet skap jeg vil bytte ut, et bord jeg kunne tenke meg å pusse opp litt, en hylle jeg skal male og sette opp… Blir dere også sånn? Når du pusser opp en ting… ja, da er det andre ting du veldig ønsker å gjøre noe med?

Kjøkkenet vi har landet på er Ikea Havstorp, en gråbeige farge. Tror det blir veldig bra! Vi skal ha hvit benk av kvartskompositt. Kompositt / kvarts/ kvartskompositt benkeplate består av 93% malt kvarts og litt bindemiddel, tåler varme opp til 180℃ og er porefri. Dermed tåler den det meste og tar ikke til seg farger fra mat og drikke (er jeg blitt fortalt og håper virkelig stemmer). Den er mer eller mindre vedlikeholdsfri og skal være god å bake på. Med mørkegrått gulv med lyse sjatteringer og lyse vegger tror jeg dette blir knall – for meg i alle fall… Det er ikke alltid mannen og jeg er enig, nemlig. Pleier å være sånn, så jeg prøver å gjøre det så det har elementer fra oss begge, selv om våre ønsker kanskje er langt fra hverandre. Mannen ønsket seg et hvitt kjøkken med svart benkeplate, og det blir det aldeles ikke.

Minsten i familien gleder seg også til det nye kjøkkenet, og er kanskje like glad for at det pusses opp som meg. Av barna er det minsten som liker å lage barn og liker å bake, så gleden blir nok stor når det blir flere meter med benkeplate og masse plass til å utfolde seg.

Hvordan lage mat når vi ikke har kjøkken?

Men underveis må vi jo ha mat, for det tar mange uker å få det nye kjøkkenet på plass. Etter mye frem og tilbake gikk jeg til innkjøp av en Airfryer. Har vurdert å kjøpe en airfryer i mange år, men vært så usikker på om det var noe for meg. Har du erfaring med å lage mat i en airfryer, så del gjerne gode oppskrifter med oss! Jeg endte opp med en Cosori Dual Blaze da den har kommet best ut i flere «best i test» over flere år. Den er stor, uten å ha dobbel kurv, og regnes som passende til en familie på fem. Jeg vet det er kommet mange andre og i årets «best i test» undersøkelser er det andre som er på topp, men jeg fikk denne anbefalt.

Rundstykker i airfryer
Hjemmelagede rundstykker med grov vaffelmiks og gresk yoghurt

Så langt har vi vært fornøyde! Av tingene vi har prøvd er scones noe vi lager stadig vekk. Hel kylling er visstnok den store prøven når man kjøper seg en airfryer, så jeg måtte jo teste det først. Det funket overraskende godt. Kyllingen ble saftig og skinnet sprøtt. Litt lite smak, men det er fordi jeg ikke har alt krydderet mitt nå mens kjøkkenet pusses opp. Ellers har jeg laget båtpoteter og stekte grønnsaker og de ble helt supre. Karbonader ble grisete, men det funket for så vidt. Pommes frites ble sprøe og gode også. Driver fortsatt med litt utprøving, så leter etter enkle og gode oppskrifter som kan lages nå mens vi egentlig ikke har kjøkkenfasiliteter.

Kylling i airfryer
Ferdig kylling i airfryer

Vi har også lånt en platetopp av mamma, så kjøttdeig kan stekes og suppe lages. Ungene bruker mikrobølgeovnen ofte og ovnen står på bordet for å lage pizza. Så vi har jo et «kjøkken» som funker greit nok for en stund, selv om vi håper det ikke er behov for et alternativt kjøkken så alt for mange ukene til.

Del gjerne gode og enkle oppskrifter i airfryer med meg!

Abonner gjerne på nyhetsbrevet mitt som kommer en gang i blant!

One thought on “ENDELIG – nytt kjøkken er underveis!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *