Kreativ sjel søker likesinnede

Håndarbeid som kilde til glede og mestring

Å la kreativiteten blomstre er for meg å gi næring til sjelen min. Håndarbeid har vært fantastisk i en travel hverdag, og en god følgesvenn når livet endret seg og ble tidvis utfordrende. Jeg ble tidlig introdusert for strikking av min bestemor, og jeg så jo også at min mor strikket mye. Men det var først da jeg fikk mitt første barn at jeg for alvor begynte å utforske gleden ved å skape noe selv. Det ble både vognteppe, sokker, lue, bukse og et par gensere til min datter det første året. I tillegg sydde jeg dåpskjolen hennes, noe som var et enormt prosjekt på den tiden.

Jeg har ikke lenger tall på hvor mange gensere og luer jeg har strikket opp gjennom årene, både til meg selv, mine barn, andres barn og på bestilling. Et år lagde jeg Minions-luer og Minecraft-luer, og det hele endte opp med en stor strikkeproduksjon da venner og andre barn på skolen også ville ha. Det var ordentlig kult å se «mine» luer springende rundt i skolegården. Følelsen av at jeg hadde laget noe andre likte, den var skikkelig deilig!

Grå strikket genser m mønster

Jeg fortsetter å strikke og har planer om å stå på messer sammen med en venninne før jul. Min venninne er utrolig raskt og flink og har fylt en stor boks allerede, mens det går litt tregere med meg. Dessuten liker jeg best å lage større ting som gensere til store barn og voksne, men jeg skal nå få laget noen luer og skjer til. Og jeg skal strikke votter hadde jeg tenkt. Men hodet mitt vil gjerne andre ting enn det jeg setter igang med, så jeg har mange UFO’er liggende – uferdige objekter… Det skjer jo kule ting da også – sist ble det et eget mønster og en egendesignet genser. Til tross for en litt grov feil (men alle håndarbeid skal ha noen feil ikke sant?) ble jeg veldig fornøyd og skal fortsette å lage flere versjoner av denne genseren. Og ja, skal vise dere den etterhvert!

Stressmestring og velvære gjennom kreativitet

For meg er det å fordype meg i kreativitetens verden en uunnværlig kilde til stressmestring og velvære. Det er rett og slett å prioritere føde til min sjel. Tankene på alt annet forsvinner, og familien vet at jeg lett kan forsvinne inn i min egen verden når jeg først setter igang. Og det er noe som hjelper meg når jeg er sliten og trenger å forsvinne inn i meg selv en liten stund, enten det er på ferie, i bilen eller på togturen.

Utfordringen som ligger i å mestre nye mønstre eller teknikker, er tofoldig. Det gir en sterk følelse av mestring samtidig som du må bruke de små grå for å lære, noe som er utviklende. Godt garn kan være lindrende i seg selv når nerver er i helspenn og kroppen er vond. Et deilig alpakkagarn som er lett å strikke med, i en herlig farge, bringer med seg indre ro for meg.

Tidligere drev jeg mye med scrapbooking, men den interessen har for det meste gått over. Jeg setter meg på kontoret innimellom og lager noen kort, men det er sjelden. På kontoret har jeg også mengder med stoff, for jeg liker egentlig å sy. Men jeg er en liten perfeksjonist som mener at jeg ikke kan nok og ting ikke blir bra nok. Det handler kun om å gjøre mer av det, så jeg skal starte opp igjen med søm også. Skal i et bryllup og det hadde vært kult å ha egen design på da… Vi får se…

Regnbuevest og lue
Min yngste elsker regnbuer, så har strikket flere regnbueting til han
Stripete strikket genser
En genser jeg savner, da den havnet på feil program i vask…
Nesten ferdig strikketjakke
Min første kardigan – elsker den – utradisjonelle farger, myk og digg

Terapeutisk håndarbeid

Etter at jeg ble kronisk syk, har håndarbeidet til tider fungert som en form for terapi. Dagene da energien er på bunn, smertene er sterkt tilstede og livet er kjipt, føler jeg meg mer nyttig når jeg skaper noe. Og det å kunne sette seg ned med malepensler eller strikketøy og bare dille, det lar tankene flyte og fører oppmerksomheten litt bort fra det kjipe. Når jeg kan skape noe som jeg kan gi til en jeg er glad i, hjelper det meg å føle meg mer verdifull og betydningsfull, selv når tårene triller og sofaen er både venn og fiende.

Ettersom min helse ikke alltid lar meg gjøre de tingene jeg ønsker sammen med barna, har kreative ting vært en del av våre liv siden de var små. Vi har tegnet, malt, drevet med perler, laget kjeder og julekuler, produsert kort til naboene til påske og mange mange andre ting! Det har vært viktig for min relasjon til barna å kunne gjøre slike koselige ting, og det har også gitt barna pauser midt i en tidvis masete hverdag. Jeg tror alle barn liker å være kreative og setter pris på å kunne dele kreativiteten med familien sin!

Åpen for mange former for kreativitet

Jeg elsker det å være kreativ i seg selv, så jeg utforsker stadig nye ting – til mannens store frustrasjon. Garnmengden i huset er temmelig stor, men så strikker jeg nesten hver dag også. I tillegg elsker jeg egentlig å male, særlig fargerike og skrullete barnebilder, men det skjer ikke like ofte som jeg skulle ønsket – tror jaggu jeg må drive mer med det, materialer har jeg jo… Mangfoldet av kreativt håndarbeid er enormt, og det finnes noe for enhver interesse.

Hawaii party dekor
Dette er også kreativitet – å lage Hawaii-party til en 18årsdag!

En god venninne lagde vakre smykker og en annen venninne baker helt fantastiske kaker. Min ene svigerinne elsker scrapbooking, mens sying er lidenskapen til en annen venninne. Mannen min har i mange år tatt flotte bilder, og en kompis liker å lage videoer av ferieturer. Andre har planter som sitt kreative utløp, og noen skriver bøker. Du kan lage flotte møbler av enkle elementer om du har litt teknikk og fantasi til det, eller du kan lage fargerike Diamond Painting-bilder. Det er så mange muligheter, og jeg kunne tenke meg å prøve ALT! Akkurat nå har jeg skikkelig lyst til å lage mønster med brenner på trebrett og prege skinn… Har du prøvd noe av dette?

Til dere som føler dere litt usikre eller motløse når det gjelder utforskning av den indre kreative siden deres, vil jeg si: Vær åpen og prøv ulike ting! Vi er så forskjellige, og det som gir glede og tilfredsstillelse for meg eller min venninne, trenger ikke nødvendigvis gi deg det samme. La deg inspirere av selve utforskningen og prosessen, prøv ulike håndverk og kunstformer, og gi ting en sjanse både to og tre ganger. Det viktigste er ikke resultatet, men gleden du får ved å skape noe selv!

Håndarbeid er ikke bare en kilde til tidsfordriv, men er også lidenskap og terapi. Det å være kreativ er en kilde til uendelig glede og mestring. La kreativiteten blomstre og se hvor langt håndarbeid kan føre deg på din reise innen selvutvikling og velvære!

Fuglekasse i skogen formet som en gammel mann
Han her og noen kompiser av han møtte jeg på skogstur. Kul fuglekasse, eller hva?

Jeg blir kjempeglad om du har lyst til å dele dine opplevelser med håndarbeid og kreativitet med meg. Det hadde vært så gøy om vi delte våre lidenskaper med hverandre! Kanskje har du noen bilder å legge ved kommentarene dine også?

Vil du få nyhetbrev en gang i blant? Meld deg på her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *