Nyfødte små mirakler

Alle nyfødte er mirakler, enten det er menneskebabyer eller dyr. Ikke alle er like skjønne og pene, selvfølgelig.. Venninnene jeg bodde sammen med i studietiden hadde hamster, og jeg må innrømme at barna deres ikke var spesielt søte, skjønne, vakre eller nydelige…

For noen år tilbake fikk jeg lov å komme på besøk på en sauegård under lammingen, og små lam er skikkelig skjønne! Det var både vanlig hvite lam og lam av sauer med horn (fjellsau kanskje?). Gården hadde utrolig mange lam, da flere av sauene fikk både to og tre lam hver.

Et lite lam

Jeg og min venninne fikk lære litt om driften av gården under lammingen. Det var ting som var ganske ekle selvfølgelig, som at noen lam var født med tarmene på utsiden av kroppen, og måtte tas liv av rett etter fødsel. Så vi så nyfødte lam som var døde, noe jeg jo kunne vært foruten. Men det er også en del av livet. Vi fikk jo også der herlig opplevelsen med å holde små lam, mate både lam hvor mor hadde problemer med melken og kopplammene – de lammene som flaskes opp. De var altså så skjønne! Skikkelig nydelige og ivrige, og det var en boost å få lov til å være der noen timer.

Adopsjon og sorte får

På gården har bonden som jeg nevnte flere ulike sauer, og vi var også og hilste på fjellsauene (kaller dem det jeg..). Det var vesentlig færre av dem, men midt iblant dem vandret et helt hvitt og vanlig lam! I og med at sauene ofte får flere lam, må noen av lammene av og til adopteres bort, og dette lille lammet hadde fått en ny familie sammen med fjellsauene.

Disse adopsjonene går ikke alltid knirkefritt, men vi fikk vite om og også demonstrert ulike metoder for forsøk på tvungen adopsjon. Det går ofte bra, men det er jo en grunn til at det også finnes lam som mates utelukkende med flaske.

Det sorte lam

I den ene båsen fant vi «det sorte får», med søsken og mor. Måtte spørre om det var en spesiell grunn til at noen sauer blir sorte, men det var H usikker på, så jeg måtte jo google det. Det er rett og slett en egen gensammensetning som fører til at om noen sauer parres, kan de få sorte lam – rundt 25 % av kullet blir sorte.

De små viktige øyeblikkene i livet

Uansett var dette sorte fåret og alle de andre lammene nysgjerrige som andre barn. De hoppet rundt, bet og smakte på alt, hadde rømningsforsøk og klatret på moren sin. De lagde mye lyder og jeg stinket sau etterpå. Men for meg var det en unik opplevelse som jeg fortsatt bærer med meg og tenker tilbake på med glede. En av mine små øyeblikk i livet som for alltid vil være en av de små tingene!

Blir du lykkelig av å være sammen med dyr? Har du noen helt spesielle opplevelser du vil dele med meg?

Lam som klatrer på mor

Meld deg på nyhetsbrevet mitt og få tilgang til gratis ting og litt ekstra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *