Selvutvikling og omsorg for deg selv

For å oppnå et balansert og meningfullt liv må vi kontinuerlig utvikle oss og ha omsorg for oss selv. Hva vi legger i disse uttrykkene kan være veldig individuelt, og derfor finnes det mange meninger om disse ordene og betydningen av dem. Jeg vil fokusere på ulike aspekter ved hva jeg mener de betyr, og vil i bloggen ta opp ting rundt mental helse, selvutvikling og hvordan du kan ha omsorg for deg selv. Det er ingen grenser for hvor ofte du kan utøve omsorg for deg selv eller drive med selvutvikling, og det finnes ingen alder der det ikke lenger er fornuftig å følge opp deg selv på alle måter!

En livslang vekst og utvikling

Selvutvikling handler i mine øyne om å bli den beste versjonen av deg selv. Utforskning av styrker og svakheter er viktig, for ved å identifisere ulike områder for vekst vil det være mulig å jobbe for personlig utvikling. Et slikt arbeid innebærer nye tankemønstre, uttesting av nye ferdigheter og det å gå utenfor komfortsonen din for å få nye vaner som gagner deg bedre enn de du har.

Et litt ødelagt hjerte av stein
  • Selvutvikling handler om kontinuerlig vekst og læring, uavhengig av alder og livsfase. Det sies at vi lærer noe nyt hver eneste dag, bare vi legger merke til det. Og nettopp læring er viktig både når du er et barn, en ungdom og en ung voksen. Ikke mindre viktig er det når du blir mor/far, får jobb og ansvar eller når du blir bestemor/bestefar, pensjonist eller «gammel». Lær så lenge du lever sa min bestemor til meg en gang, og det er så sant!
  • Det å utforske nye interesser, prøve ut nye ferdigheter og se livet med ulike perspektiver holder sinnet friskt og energien høy. Har lest at en daglig runde med for eksempel Wordfeud, sudoku, kryssord, språklæring og læring av nye og vanskelig ting kan bidra til å motvirke aldersdemens. Jeg vet ikke om dette er sant, men det kan heller ikke skade noen å bruke hjernen aktivt på daglig basis!
  • Læring og selvutvikling bidrar til å opprettholde motivasjonen og engasjementet for livet. Om vi setter oss mål, små og store, og arbeider mot dem, opplever vi en følelse av fremgang og kan utvikle et mer positivt selvbilde og større selvtillit.
Blåklokker

Omsorg for deg selv for en positiv hverdag

Det å ta vare på deg selv er å ta vare på både fysiske, mentale og emosjonelle behov på en medfølende og kjærlig måte. Fra å få nok søvn og regelmessig aktivitet til riktig næring og å øve på mindfullness, teller inn i egenomsorgen. Det handler til syvende og sist om å behandle deg selv på samme måte som du ville behandlet din aller beste venn, og det å gi deg selv tillatelse til å være en prioritet i hverdagen og livet.

Du er tross alt din aller nærmeste, den viktigste personen i ditt eget liv, og du vil ikke klare å etablere det beste selvbilde du kan oppnå om du ikke viser omsorg og har kjærlighet til deg selv. Hva legger du i egenomsorg og hvordan viser du deg selv kjærlighet?

Enkelt? Eller er det kanskje litt vanskelig?

Det kan være skikkelig vanskelig å være medfølende overfor deg selv, og ikke noe lettere å skulle akseptere den du er i dag mens du jobber mot den beste versjonen av deg selv. Selvaksept, selvutvikling og omsorg for seg selv er tre viktige ting for å oppnå en god mental helse, men tre ting som kan være så vanskelig at man har lyst til å gi opp. Vit at du ikke er alene i kampen! Spør venner og familie om støtte og hjelp underveis i din selvutvikling, meld deg inn i grupper online eller nyhetsbrev som kan gi deg noe.

Trenger du hjelp til å sortere tanker, nøste opp følelser og heale fra traumer og gamle gnagere – ta kontakt med en profesjonell som kan veilede deg og hjelpe deg videre. Det er absolutt ingen skam i å trenge hjelp, og det å be om hjelp er noe av det sterkeste, tøffeste og viktigste du kan gjøre for deg selv! Vi er dessverre ikke flinke nok til å be om den støtten og hjelpen vi trenger, og resultatet er ofte tanker og følelser som gnager uten at du helt vet hvor de kommer fra eller hvordan du skal håndtere dem.

Jeg vet at jeg kunne trengt en å snakke med for å nøste opp i gammelt møkk… Tidligere har jeg deltatt i både gruppeterapi og fått hjelp av en coach og også en psykolog (for meg ble dette en særdeles dårlig opplevelse, men jeg vet det er mange som har god erfaring med psykolog). Det er fortsatt mye å jeg må jobbe med, og jeg er under stadig utvikling. Sakte, men sikkert går det i riktig retning med mitt mindset, men det er innimellom fantastisk vanskelig å gå i riktig retning, gjøre de rette tingene og unngå de tanker og følelser som skader den jeg egentlig vil være. Når formen er ordentlig dårlig, da er det enda vanskeligere. Så jeg vet hvor vrient det kan være, men det er da jeg fokuserer på de små tingene i hverdagen for å få en bedre dag.

Hvit hjertestein fra stranda i Spania

Hvordan er det med deg idag?

Strekk ut en hånd om du trenger, så du ikke står alene! Vi er ALLTID sterkere sammen med andre.

Gjennom nyhetsbrevet vil du få ekstra informasjon og innimellom gratis produkter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *