Stadig urolig? 5 tips for å roe ned kroppen

En urolig kropp er noe jeg er kjent med og jeg har mange ganger sagt at jeg har en indre «Duracell-kanin» som går og går og går og aldri slutter å mase. Pulsklokken sier ganske ofte ifra at jeg må slappe av selv om jeg sitter i sofaen. En slik kanin i kombinasjon med ME er rett og slett en skikkelig dårlig kombo, så jeg har måttet finne ulike metoder for å roe ned kroppen – uten å kunne «bare gå en tur eller dra på trening» for å kvitte meg med uroen.

Derfor tenkte jeg å dele hva jeg gjør på dager da kroppen kun er interessert i hvile, mens kaninen er interessert i alt annet enn hvile. Nå skal det sies at jeg ganske ofte er urolig i flere timer før jeg egentlig gjør noe aktivt med det, og da er jeg opp og ned av sofaen, vandrer litt frem og tilbake i gata eller stua, fikser litt og rydder litt, sitter, opp igjen og gjør noen andre små ting… samtidig som hundre tusen tanker suser rundt i hodet mitt samtidig.

Hvorfor blir man urolig i kroppen?

Det bunner enkelt og greit ut i at en urolig kropp er en stresset kropp. Det er ikke nødvendigvis negativt å være stresset, selv om ordet stress i dag nesten er ensbetydende med noe negativt. En stressreaksjon er viktig for å kunne håndtere noe raskt og effektivt, men problemet kommer når kroppen ikke klarer å roe ned igjen etterpå slik at det blir en langvarig stressreaksjon/flere påfølgende stressreaksjoner. Det er da du møter de negative effektene av stress der både vekt, hjernefunksjoner, immunforsvar, hud og hår kan bli påvirket.

Hva kommer stressreaksjoner fra? Alt ifra sykdom, omveltninger i livet og dårlig kosthold til angst/redsel, dårlig selvtillit og ensomhet kan føre til indre uro, stress og ubehag – i følge det store internett. Hva som gjør at du har indre uro eller jeg har indre uro – det er med andre ord svært individuelt. Men jeg tror jo at mange av teknikkene for å roe ned kan brukes av alle uansett, selv om vi bør ta tak i og jobbe med det som fører til uroen også.

For meg er søvn en negativ ting. Jeg sover dårlig, noe jeg har gjort så lenge jeg kan huske. Ulike ting, både teknikker og medisiner, forsøkt for å få søvnen på plass, men så langt har jeg ikke funnet noe som funker for at jeg skal sove godt og nok. Oppvåkning flere ganger hver natt, færre timer enn jeg burde og langt i fra nok dyp søvn er normalen for meg. Dette skaper et grunnlag for stress i kroppen, dessverre.

Det er jo ikke alltid man tenker over at kroppen er stresset. Kanskje er du som meg og «vant» til å være urolig, eller kanskje du ikke tenker over at du er stresset. For meg er det i alle fall når det topper seg at jeg må gjøre noe konkret for å begrense urolighetene i kroppen. Det er når hjertepumpa går amok, jeg skjelver og dirrer, klør i huden og får skikkelig dårlig hukommelse, har tusen millioner tanker som suser gjennom hodet uten at jeg egentlig får tak på noen av dem og jeg ikke klarer å sitte stille. Da har det på en måte gått for langt, eller?

hvitveis teppe i skogen

Hvordan roe ned kroppen?

Dersom du søker litt på Google om hvordan du skal roe ned kroppen, dukker det blant annet opp:

 • tenk på hva du spiser og drikker
 • beveg deg nok
 • sov godt og nok
 • vær sosial
 • mediter og pust
 • vær tålmodig
 1. Tenk på hva du spiser og drikker! Ja, absolutt. Fet fastfood og sukker er ingen venn om kroppen er urolig, selv om vi ofte blir dratt mot det usunne i slike situasjoner. Men vil det hjelpe? Overhodet ikke. Kaffe? Ja takk. Cola med koffein? Ja takk. Hjelper det en stresset kropp å tilføre koffein? Nope… Ikke som jeg har merket i alle fall. Det gjør vel heller ting verre.
 2. Beveg det nok. Ja, det absolutt nødvendig å få inn nok bevegelse i hverdagen, særlig om du ikke har begrensende faktorer. Selv på dager da jeg er i skikkelig dårlig form prøver jeg å gjøre ting for å bevege meg. Jeg gjør dette riktignok i særdeles små mengder gjennom dagen, og som regel innendørs. Men jeg er tar en ekstra liten runde i gangen, går rundt kjøkkenet mitt (kan gå rundt og rundt kjøkkenet, ser du) eller om jeg klarer – opp og ned trappa et par ekstra ganger. Men de siste årene har vært særdeles tunge i forhold til mitt sykdomsbilde, og derfor har det begrenset seg i forhold til bevegelse, trening og lignende. Jeg jobber meg oppover igjen, men du verden så sakte det går.
 3. Sov godt, ja.. Dette sa jeg litt om ovenfor. Men klarer du å etablere en fornuftig søvnrytme, er det absolutt noe av det beste du kan gjøre for å skape en roligere kropp.
 4. Vær sosial… Dette punktet er jeg litt usikker på… Jo, det å være sosial er viktig, enten du er sosial face-to-face, har nettvenner du gamer med eller prater med folk på telefonen. Men det er ikke mye av dette jeg orker de dagene jeg er urolig, så jeg tenker dette er en form for forebygging? Hva tror du?
 5. Pust og mediter.. Altså meditasjon – det hjelper sikkert for mange, men for meg er det noe av det verste jeg kan gjøre – jeg blir nemlig sint! Kunne sikkert hatt behov for å grave litt i hvorfor i alle dager det skjer, men ja… Pust derimot er en av mine absolutte «go-to» som jeg skal si litt om.
 6. Vær tålmodig med deg selv. Dette er vel noe vi alle må bli flinkere til?! Vi er så lite tålmodige med oss selv i hverdagen, på jobben, i forhold til fremgang på trening og med hensyn til vekt og utseende. Dette er et stort tema, men ja, tålmodighet og egenomsorg må jeg generelt jobbe med og jeg kjenner utrolig mange som burde bli flinkere på dette punktet.
Utsikt fra toppen

Mine 5 metoder for å roe ned kroppen på urolige dager

 1. PUST PUST PUST
  • 4-7-8 eller 5-5-5, pusteteknikk eller pustemeditasjon. Finn en form for pust som hjelper deg og bruk den. Riktig pusting er vesentlig for oksygenopptak, kroppsfunksjoner, stressmestring med mer. Jeg har lest flere bøker om pusteteknikker og bruker den jeg liker hver dag. Men det finnes egne teknikker for å sovne, for å våkne, for å roe ned og gire opp. Les gjerne mer hos Psykologisk.no. Jeg bruker en 5-5-5 pusteteknikk som jeg fant i en bok:
   • Sitt behagelig med rett rygg og lukkede øyne. Pust inn, helt ned i magen, i 5 sekunder. Hold pusten i 5 sekunder og pust rolig ut i 5 sekunder. Gjennomføres helst i 5 minutter, men funker også for kortere økter.
   • Konsentrer deg om pusten og ingenting annet. Om det hjelper å legge deg ned, gjør det. Det er rytmen og roen du skal fokusere på, rett rygg er hovedsakelig for å hjelpe kroppen så du kan puste helt ned i magen.
 2. Rolig gåtur i naturen
  • En rolig gåtur i naturen, være seg i skogen eller ved sjøen, bringer ro til kropp og sjel. Turen behøver ikke være lang eller strevsom. Det er noe med naturens ro, så lenge du konsentrerer deg om naturens lyder og ikke går i området med mye støy, som bringer ro i seg selv.
 3. Flyting
  • Jeg elsker vann og flyter lett! Jeg blir rolig av å bare ligge i vannet og flyte, og som regel gjør jeg dette i et basseng, på rolig tidspunkter i svømmehallen. Men jeg vet at en flytetank også kan gjøre deg godt, men har aldri prøvd det. Har du forsøkt en flytetank? Fortell meg gjerne om dine opplevelser, for jeg har så lyst!
 4. Dyrekos!
  • Har du noen gang tenkt over hvor herlig det er å bare sitte og kose på en hund eller en katt? I følge NHI kan det å ha et kjæledyr «redusere blodtrykket, kolesterolet og triglyseridnivåene dine. Det kan bidra til at symptomer på stress og angst dempes, og føre til at du føler deg mindre ensom.» Med andre ord er det å klappe, kose eller bare ha et kjæledyr inntil deg, bra mot stress og indre uro! Ikke rart jeg savner B til tider!
 5. Mindfulness
  • Meditasjon liker jeg ikke, men mindfulness er jeg med på. Selv om de overlapper og dreier seg mye om det samme, er det ikke helt likt likevel. Mindfulness betyr å være tilstede i nuet – det er en form for «oppmerksomt nærvær og oppmerksomhetstrening«.
  • For å gjennomføre en «økt» med mindfulness kan du egentlig gjøre hva som helst, for poenget er å være helt tilstede i det du holder på med. For eksempel brukes fargelegging og legging av puslespill som mindfulnessaktiviteter.

Dette er mine 5 «go-to» metoder for å roe ned kroppen. Enkelte dager trenger jeg bare et par, andre dager trenger jeg flere. Hver dag gjennomfører jeg korte eller lengre økter med pusting, og det har jeg gjort helt siden en fysioterapeut fortalte meg at jeg slett ikke pustet bra nok. De fleste dagene mine inneholder en eller annen form for mindfulness og små turer går jeg ganske ofte.

Hva funker for deg og din indre uro? Jeg prøver gjerne nye teknikker og metoder slik at jeg kan utvide mine tanker, rutiner og metoder for egenomsorg.

Meld deg gjerne på nyhetsbrevet mitt og hold deg oppdatert!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *